کتاب کو، کوه و کوچ؛ جامعه‌ شناسی تاریخی لرستان فیلی (از 1175 م. تا 1928 م.)

خلاصه‌ای از کتاب “کو، کوه و کوچ؛ جامعه‌ شناسی تاریخی لرستان فیلی”

 دکتر ابراهیم خدائی

داستان ایران در پژوهش‌های تاریخی، در آمدن و رفتن پیاپی سلسله‌های حکومتی مرکزی و فراگیر خلاصه شده است، در حالی که فهم سرگذشت واقعی مردم و مناطق مختلف کشور نیاز به کاوش در اجزاء آن دارد، چنین پژوهش‌هایی از یک‌سوی از جانب دانشگاه‌ها و محافل علمی ذیل عنوان‌ “تاریخ محلی” تحقیر و کم اهمیت قلمداد می‌شوند و از سوی دیگر به خاطر “ضعف‌های روش‌شناختی و نظری و نیز سوگیری‌های قومی یا محلیِ پژوهش‌گران غیرحرفه‌ای بومی” دچار کژفهمی هستند.

کتاب « کو، کوه و کوچ؛ جامعه‌شناسی تاریخی لرستان فِیلی» با مطالعه‌ی رخدادها و اسناد تاریخی نشان داده چگونه نهادهای سیاسی و اجتماعی ( کو)، عوامل طبیعی ( کوه ) و اجتماعی-اقتصادی ( کوچ ) باعث شده است دو سلسله حکومتی مشابه و خویشاوند (اتابکان لر کوچک از ۱۱۷۵ تا ۱۵۹۷ م. و والیان لرستان فیلی از ۱۵۹۷ تا ۱۹۲۸) بتوانند با وجود تغییر پیاپی سلسله‌های حکمرانی ایران‌بوم، بیش از هفت قرن پابرجا بمانند و ضمن تعامل با حکومت‌های مرکزی، ویژگی‌ها و ساختارهای بوم خویش را تا دوره معاصر تداوم بخشند.

اغلب نفوذ اندک حکومت‌های مرکزی در لرستان فقط با ارجاع به طبیعت متفاوت و سبک‌زندگی کوچندگی توضیح داده می‌شود، اما در این کتاب اشاره شده است؛ کوه و کوچ همان‌گونه که به لرها امکان مقاومت دربرابر حکومت‌های مرکزی می‌داده، زمینه‌ساز آشوب و ناامنی دائمی نیز بوده است، درحالی‌که گزارش ها و شواهد تاریخی نشان از دوام و ثبات نسبی ۷۰۰ ساله حکمرانان لرستان دارد. نگارنده برآن است این ثبات و دوام جز با ساختار کووه‌کو و توافق کوها (ایلات و طوایف) ممکن نبوده است.
در این کتاب چگونگی تشکیل، شیوه عملکرد و پیامدهای ساختار کووه‌کو تشریح شده است.

 این کتاب نظریه‌های رایجی را که کوشیده‌اند به تاریخ ایران از دریچه‌ی استبداد حکومت‌های مرکزی و درسایه‌ی فرّ ایزدی شاهان ایرانشهر بنگرند، یا مدعی کوتاه‌مدت بودن جامعه ایران شوند، به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد مناطق مختلف ایران (مانند لرستان فیلی) چگونه ساختار اجتماعی متفاوت و تاریخی محلّی و بوم‌نگرانه داشته است.

این ساختارهای بومی (مانند ساختار کووه‌کو در لرستان فیلی) که در واقع محتوای اصلی تاریخ ایران هستند در پرتو نظریه‌های کلّی‌گویانه و فراگیر نادیده گرفته شده یا کم اهمیت قلمداد شده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

wild-animals
واژگان لری ناظر بر نام جانوران در لری منطقه کهگیلویه و بویراحمد
photo_2016-10-04_14-31-12-300x267
فهرستی از واژگان لری جنوبی در منطقه ممسنی
gapela
زیرگویش جاپلقی
korosh safavi
نظر زنده یاد دکتر کوروش صفوی راجع به زبان لری
20527
بررسی تطبیقی چند واژه در لری لرستان و لری کهگیلویه و بویراحمد
luri language
واژه لری تِی در شاخه های زبانی مردم لر
loshaan-1
فرهنگ عامه:سه برار به لری مینجایی
68ee3da9ZTp3ZWJwfGY6NzY5MTkuanBlZ3xmdWk6NzYyMzZ8bDpmYXx2OjE
لری مینجایی حد واسطی بین لکی و بختیاری
Many-vs
ریشه واژه مهلی /mahli/به معنی زیاد/خیلی  در لری جنوبی
Large_bonfire
درباره واژه آگر و مال
پربازدیدترین مطالب

فهرست مطالب